joi, 8 septembrie 2011

Dubla 3 (CDV) Knuckle

Traveller-ii sunt ciori irlandeze. Ei se autointitulează an lucht siuil, minceir sau pavee, asta în limba aia a lor, însemnând chiar oamenii care merg, dar lumea le spune de obicei pikeys, gypos, didicoys, tinkers sau altele. Travelleri erau ăia din Snatch, cu Brad Pitt în frunte.
Se pare că originea gypoşilor e încă incertă, mulţi spun că ar fi fost oameni normali, deposedaţi de titluri şi pământuri de către Oliver Cromwell, adică pe la 1650, şi de-atuncea tot o ard aiurea pe drumuri. Alţii zic că există dovezi ce ar atesta existenţa unor grupuri nomadice de genu ăsta în Irlanda încă din secolul 5.
Gypos vorbesc Shelta, cu cele doo dialecte ale ei, Gammon şi Cant. Majoritatea sunt romano-catolici şi-s destul de religioşi, cu inevitabilele superstiţii. Puradeii lor nu merg la şcoală dar există The Irish Traveller Movement care promovează ceva în genul ăsta, nu-s sigur ce. Cu sănătatea stau mult mai prost ca restul populaţiei cinstite, au o rată a mortalităţii destul de crescută. În mare gypos se ocupă cu creşterea câinilor, antrenarea cailor şi reciclarea fierului vechi (imagine that!).
Knuckle e povestea documentară, filmată de-a lungul a 12 ani(!) a trei clanuri de travelleri duşmane şi a luptelor bare-knuckle dintre ele. Nu-i rău da nici cine ştie ce nu e.


Membru VIP trilul lilul my ass.

Niciun comentariu: