vineri, 21 mai 2010

Dubla 3 (LXXVIII) Top Coen Bros. Movies

De mult vreau sa fac un Coen special da’ toate filmele pe care le am de la Coeni se taie ciudat, au ele ceva, nu se stie exact ce. Singurul pe care am reusit sa-l decupez este Miller’s Crossing, care desi e in topul Coen pe locul unu nu e d-ajuns pentru ca mai sant si altele acolo. Dar sa nu zabovim, va invit la top 5 Coen riverst, adica incep cu locul 1 : Miller’s Crossing care dupa mine-i Biblia filmelor cu mafioti a la interbelic, cu o atmosfera care te poate face sa te reapuci de fumat si o poveste si o desfasurare care-mi aduc aminte de pesele lu’ Caragiale, The Big Lebowski care te face sa-ti cumperi Kahlua chiar daca crezi ca-i bautura de muieri si O Brother, Where Art Thou? (film care-l are pe Homer co-writer) in care Clooney face un rol de milioane.

Pe 2 avem : Barton Fink, un film facut in timpul unui writer’s block despre writer’s block, Fargo, o poveste politista care-ti da impresia ca-i o comedie neagra pana-ti dai seama ca luat in parte nimic nu-i comic si The Man Who Wasn't There, un alb-negru despre o razbunare mai putin obisnuita.

Pe 3 : Blood Simple care-i de la inceputurile Coenilor dar are atmosfara aia tipica lor care se va mentine in filmele viitoare si Raising Arizona pe care trebuie sa-l vezi caci cuvintele dreptate nu-i fac. 4 vine cu: The Hudsucker Proxy cu Paul Newman si Tim Robins si Burn After Reading in care....SPOILER...moare Brad Pitt lucru care m-a surprins sincer sa fiu.
5 e mai solitar doar cu No Country for Old Men in care au incercat sa se dea si ei cu moda asta de filme slow paced si din punctul asta de vedere le-a iesit.
Ca un rezumat, filmele fratilor Coen scot din actori intregul potential fara a-i baga in roluri de handicapati sau nebuni si au o atmosfera d-aia de bar cu fum in lumina reflectoarelor puse pe bunaciunea in rochie rosie care canta si se tavaleste lasciv pe pian.
Abia astept sa vad A Serious Man, care promite, promite bine.

Niciun comentariu: