joi, 19 mai 2011

Dubla 3 (CCCXLII) Jurassic Park trilogy


Jurassic Park este în primul rând o carte scrisă de Michael Crichton care-a mai scris, printre altele, Sfera, Al 13-lea războinic, Marele jaf al trenului, de-astea, ecranizabile, şi în al doilea rând prima carte cumpărată de mine prin finanţe proprii, în vara aia când am vândut vederi în Olimp. Trecând peste introducere, urmarea:

Jurassic Park e o chestie mişto sau a fost atunci când a apărut. Alan Grant e noul Indiana Jones al lui Spielberg, are pălărie, e Dr. Grant, e aventuros, morocănos, de-astea, dar dintrun motiv inexplicabil pentru mine cel puţin poartă basma roşie la gât. Fetiţa joacă neaşteptat de bine, puştiul joacă ca curu. Efecte bunicele, parcă au folosit mai mult efex şi mai puţini dinozauri mecanici ca în doi şi trei. Filmul e entertaining, de ce să nu, chiar dacă are doo ore.



The Lost World pare să fie făcut după romanul cu acelaşi nume pe care nu l-am citit, de ce să mint. Bineînţeles, e mai prost ca primul. Dr. Grant dispare, principal e unu care moare în Jurassic Park cartea dar nu moare în Jurassic Park filmul. Apare o anume Isla Sorna, geamăna Islei Nublar. Pentru necunoscători, e vorba de insule cu dinozauri. Fură scene din Jurassic Park cartea, chiar asta de la dublă, când e halit ăla de compies, sau scena de la început cu fetiţa muşcată de, coincidenţă, tot compies. Ca o paranteză fără relevanţă, compy e prescurtarea de la compsognathus, un dinozăurel carnivoro-insectivor.



Jurassic Park III ar fi o mare împuţiciune dacă n-ar avea nişte chestii pe care o să le zic. Împuţiciune ar fi pentru că nu moare mai nimeni important, mor unii care erau şi ei pe-acolo, secundari. Apoi că are foarte puţini actori, cam vreo 8 să fie în tot filmul. Apoi că velociraptorii ăia mai au puţin şi încep să scrie în cuneiformă.
Şi chestiile pe care ziceam că le zic, la un moment dat apare cadrul de mai jos, cu Arnold leading role în fake-ul King Lear după Şecspir.
Apoi mai tot filmul pare făcut la mişto, mai ales că nu-i regizat de Spielberg ci de unu care ori îl pupă în cur ori îl ia discret la mişto. Reapare Dr. Grant cu pălăria lui de Dr. Jones. O scenă e identică cu una din Indiana Jones, nu mai ştiu care dintre Indiene, un rănit întins pe o targă îi spune mândru lui Grant "I saved your hat, Dr. Grant" şi-i întinde nenorocita aia de pălărie. Parcă să fie din ăla cu ciuciunghezu şi copiii sclavi dar nu bag mâna-n foc.

Niciun comentariu: