vineri, 6 mai 2011

Dubla 3 (CCCXXXV) The Brest Fortress


TBF sau Fortăreaţa Brest pentru cititorii noştrii nevorbitori de limbă engleză este un film rusesc în cel mai pur stil nicolaesciano-haliudian. Fură sau, ca să mă menţin în sfera artistico băşinoasă, plagiază destul de multişor din Saving Private Ryan, sunt câteva scene identice până la punctul în care cam sare şi te loveşte în ochi identitatea aia şi la punctul respectiv se schimbă, adică avem ca în SPR doi care se luptă cu cuţitul şi când ăla rău e exact în aceeaşi poziţie ca ăla rău din SPR şi dă să-l înjunghie pe ăla bunu iată că nu-l înjunghie, vine altu bun şi-l păleşte c-o linneman peste ceafă.
Dar măcar rusu care-a făcut filmul ăsta are, spre deosebire de ăla de-a făcut Triunghiul Morţii, bunul simţ să aibe un oarecare ochi al camerei, vizual e calumea, efectele-s bunicele şi nu exagerează mai deloc, scenele de luptă-s decente spre bune. Personajele-s cam şterse şi unele-s jucate de actori gen Vizante dar presupun că întrun film de genul ăsta nu prea ai ocazia să te ataşezi de careva. Cam multe scene de self sacrifice sau mai bine mor decât să cad prizonier şi copiii joacă cam ca amatorii dar se poate trece peste asta, sunt copii, ce dracu.
Ruşii-s cam idealizaţi, adică avem printre altele şi un ofiţer NKVD extrem de jovial şi bun la suflet, iar nemţii-s ăi mai ai dracu şi ăi mai urâţi din lume, un exemplu, când moare un rus i se citeşte pe faţă suferinţa şi dragostea de patrie şi regretul că n-a reuşit să trăiască cu 10 minute mai mult ca să mai înfingă baioneta în măcar încă 50 de nemţi, pe când când o mierleşte un neamţ se strâmbă urât de tot, se schimonoseşte, moare ca un câine, deci se vede clar care-i apărător drept al patriei şi care-i invadator porc nazist. Ca un by the way, uniformele nemţeşti din wwII îs cele mai calumea uniforme ever.
Că tot am nimerit în zona asta, filmul are un uşor dar evident aer propagandistic, ceea ce e destul de plăcut pentru mine, uite domle că la nu ştiu câţi ani de la acele vremuri încă se mai fac filme de genul ăsta, bravo ruşilor şi altora care se iau în serios. Şi închei cu un citat aproximativ din Nicolaescu, ce domle Saving Private Ryan?! Spielberg avea trei fraţi din care mor doi. Eu în Triunghiul Morţii am şapte fraţi şi mor toţi.

Până una alta ia uită-te şi tu la el, că vreau să ştiu dacă-s eu indulgent momentan sau I lost my touch. E cam lunguţ, vo doo ore.


Ca o paranteză fără legătură, Steve Carell a părăsit The Office, probabil ca să se concentreze mai mult asupra înfloritoarei lui cariere la haliud, jucând în capodopere gen Evan Almighty, Get Smart sau Dinner for Schmucks. Dacă stai să te gândeşti niţel e o alegere bună, adică şi-aşa ofisu se duce la vale, de ce să nu te duci şi tu la vale rău de tot da pe mai mulţi bani. Aşa că castu T O s-a înnoit cu un nou personaj interesant, nu, nu e vorba de Will Ferrell, e vorba de kokopellu ăla mic şi verde.

Un comentariu:

tusat spunea...

Ba, am vazut si eu ultimele episoade din sezonu 7 si-mi pare ca Ferell asta ar putea sa salveze treaba.