marți, 31 mai 2011

FFF se-ntoarce (XI)

Dubla 3 (CCCXLVIII) Sanctum

Gândindu-mă la ce-a făcut Cameron înainte nu m-am aşteptat la prea multe de la Sanctum. Ţinând cont însă de subiect şi de faptul că nu prea există filme care să acopere cavingul (probabil din cauza luminilor), bine, există The Cave da-i rahat, am aşteptat nerăbdător o variantă decentă pe site-urile de torrente.
Sanctum nu-i rău, ba o să spun că e chiar plăcut. Tehnic e în mare parte corect. Filmările-s calumea. Actorii-s aşaşiaşa. E, nevertheless, de duminică seara.

O Pesa (CC)

De vreo 2-3 saptamani tot aud sunete ciudate din pod. Avem aici sus un cadru surprins cu Canonu ala vechi al meu pe care l-am montat pe terasa legat la un senzor de miscare.

luni, 30 mai 2011

Dubla 3 (CCCXLVII) Morvern Callar

Stii cum mai fac femeile dincandincand cate o criza ca nu au destule haine? Si stau asa inconjurate de bluzite si rochite aruncate pe jos, in usa sifonierului, se uita-n gol si-ti zic sa nu mai razi ca e o treaba serioasa? Asa mai fac si eu cateodata, da nu cu hainute, cu muzica, am momente cand simt ca n-am destula muzica si trebuie sa fac rost… si e serios. Si cum surfam eu netu’ am dat peste sauntracu de la un anume Morvern Callar, moment in care m-a lovit asa un fel de déjà vu si am avut impresia ca am copilarit cu numele asta pe langa mine, lucru care desigur ca nu s-a-ntamplat. N-am luat sauntracu ca era cam psihedelico-shoe gazing trash, am luat filmu in schimb, film de la care vazusem doar inceputu’ destul de demult, intr-o perioada in care nu prea toleram filmele lente. Morvern Callar e ok, arata bine.

duminică, 29 mai 2011

O Pesa (CIC)

Io nu prea ascult funk da’ am acolo-n lectop 1 gig de treaba pentru cand ma mai apuca febra… merge vara, cu cat e mai cald si mai umed cu atat mai bine… poate d-aia l-au si adoptat asa repede aia la pornache, hmm. Ai aici un fel de funky-omaj pentru Rage Against the Machine.
Si ai un premiu insignifiant de la mine daca-mi zici din ce zona-i poza aia.

sâmbătă, 28 mai 2011

O Pesa (CXCVIII)

Si un album destul de tare de la Cut Copy, Zonoscope, de vara asa… nu-n sensu’ de usurel, desi nu-i greu, de vara in sensu ala in care Radio Vacanta era de vara inainte de ’89, mda, e maidegraba estival decat de vara, daca aceasta face vreun sens. Dupa fiecare melodie te astepti sa-ti zica aia despre presiunea atmosferica in 3 limbi. Imi pare putin cam cip (desi cred ca asa se vrea), ca si In Ghost Colours, da' ca si ala din 2008 isi face treaba.
Acolo jos in curte am fost io la Alinuta de la Albesti dupa ce se operase de apendicita ş-am facut-o sa râdă până la un pas de inc-o interventie chirurgicala, imi luasem treaba-n serios, m-am dus special ca s-o gâdil pana i se deschide cusatura, nu stiu de ce, vroiam sa-mi demonstrez ca am simtu umorului sau ceva. E mai bine ca n-am reusit, cine stie, poate urmam o cariera in Stand Up daca aveam asta-n spate si cine vrea asa ceva?

vineri, 27 mai 2011

Dubla 3 (CCCXLV) Tropa de Elite 2

Tropa de Elite e destul de tare, d-aia m-am si bucurat cand am vazut c-au facut brajileii si Tropa de Elite 2. Tropa de Elite 2 e destul de tare. In alta ordine de idei, in ultimu’ timp am o gramada de copii pe cap (printr-o gramada se intelege unu singur deobicei), lucru care mi-a dat un tic verbal “ba, daca ma mai bati la cap te trimit la ma-ta”, majoritatea nu ma mai bat la cap dupa ce le zic asta, lucru care desigur te pune putin pe ganduri, de ce nu vrea la ma-sa, nu e aia cea mai sfanta dintre legaturi? Deocamdata pot sa tin ticu sub control desi de cateva ori era sa-mi scape, vezi bine, cand ma batea pisi la cap.
Si am dat peste ceva destul de tare care se numeste Ugly Americans, unde-si baga coada si unu dintre aia de la Simpsons.


marți, 24 mai 2011

Dubla 3 (CCCXLV) Hard Eight

Hard Eight e, daca nu ma-nsel, cam primu’ film al lu Paul Thomas Anderson, PTA pe care nu prea stiu cum sa-l iau, ca a facut si chestii calumea da’ si niste nasoleli gen There will be Blood, unu’ dintre cele mai lungi filme evar, are vreo 10 zile, da’ muzica atroce il face sa para de vreo 12. Hard Eight e bun, are ceva…
In alta ordine de idei, m-am apucat sa fac un short de vreo 6-7 minute si mi-am dat seama ca nu-i o treaba chiar asa de usoara pe cat credeam, e chiar destul de greu sa nu faci niste cacaturi pe care le-au facut altii inaintea ta ceva mai bine. M-am gandit sa ma rup pe vodca si s-o ard ca Lynch, da’ Lynch a facut deja asta, fara vodca… si n-am nici draperii rosii sau pitici la dispozitie, ca sa nu mai zic de montaj si editaj, acolo se-mpute treba cu adevarat. Nu pot sa salvez mica productie nici cu niste femee sexoase care sa-si arate nurii pentru ca e un no-budget. E greu, da’ o sa izbavesc.

Dubla 3 (CCCXLIV) Aguirre, der Zorn Gottes

Nu ştiu exact ce impresie mi-a făcut Aguirre, der Zorn Gottes. E al doilea film de Herzog pe care-l văd şi sunt nu confuz, bine, un pic confuz, şi un pic indiferent, mai bine vă zic despre altceva.
Cum m-am trezit eu azi dimineaţă pe la 6 aşa, m-am spălat pe dinţi şi-am ieşit la o alegare uşoară. Am luat-o printre blocuri şi când să traversez parcarea aia de lângă teoretic spre plajă, unde-s terenurile alea de baschet, skating şi whatnot aud un lipăit grăbit în spatele meu. Cu o mişcare agilă mă întorc la 180 de grade şi dau nas în nas cu ditamai dulăul pornit să mă capseze. După ce rezolv problema cobor atletic scările alea ce dau pe faleză, ca un Balboa inversat, şi dau peste vreo 6 râi de căţeluşi d-ăia pui, mici, abea ieşiţi din mama lor care n-au ce face şi se iau după mine cu chef de joacă. Pe loc, instant, la moment, planul meu malefic se materializează. Continui alergarea cu janghinele după mine şi-un zâmbet mulţumit pe faţă. Ajung exact unde doream, la magazinele alea de pe plaja Saturn, alea cu colaci, saltele şi altele, alea de pe colţ de-acolo, până să ajungi unde avea Samuilă (sau măsa şi tasu lu Samuilă) terasa. Acolo îşi duce veacul de vreo câteva sute de ani cred eu o mare gaşcă de câini bagabonzi (şi-aici fac o paranteză, Cornel Constantiniu sau cum îl cheamă mănăncă un mare rahat cu cântecu ăla, bagabonzii numai lorzi nu sunt, te atacă pe la spate fără măcar să mârâie, fără niciun avertisment cavaleresc, cum ar sugera cântecu, unu m-a capsat odată de genunchi chiar în Regie, şi în ziua aia tocmai îmi luasem blugi noi din Europa, eram cu flocoşania, ea poate să confirme dacă mai trăieşte). În fine, cum ajung eu acolo cu potăile alea mici chirăind în joacă după mine încep să apară, nene, câte unu, câte doi, din boscheţi, ca velociraptorii, că tot am văzut Jurasicele de curând. Eu aveam planul meu malefic şi ştiam că n-o să mă atace pe mine aşa că nu mă opresc, alerg în continuare cu un aer jovial, nu mă uit în urmă, nepăsător la zbieretele, urletele, chirăielile şi strigătele de moarte ce se aud dinspre masacrul care are loc chiar în spatele meu. Una alta, a fost o dimineaţă reuşită. Bine, am mai fost atacat încă de trei ori până să ajung acasă, la terasa lu Samuilă, la bariera aia de la plaja dintre Saturn şi Venus şi în faţă la Cleopatra, la întoarcere, dar am trecut peste toate astea cu seninătate, a fost una din rarele ocazii în care, eu, Axl, exact ca Brian Boitano, am conceput un plan şi l-am dus până la capăt.
Revenind la Aguirre, der Zorn Gottes, în filmul ăsta apar şi femei, ba chiar o anume Dona Ines care şi dispare, ce vroiam eu să spun e că istoria Noii Spanii e plină de Done Ines cum e plină Arthuriada de-alde Elaine sau Biblia de Marii, că nici nu mai ştii care e care sau dacă-s toate aceeaşi persoană.

sâmbătă, 21 mai 2011

Dubla 3 (CCCXLIII) Antichrist

I got sucked into Lars von Trier, si poate e mai bine asa decat fara voia mea in Golden Globes. A vazut pisi nu stiu unde ca Lars a fost dat afara de la Cannes pentru ca a facut niste comentarii, zic unii, total ne-PC si chiar rasiale, de genu: il inteleg pe Hitler ca om si Israelu’ e o mare durere-n cur… niste lucruri care mie nu mi se par neaparat exagerate. SI pisi care are un mic suflet de nazist avea la 10 minute dup-aia deja doo filme d-ale marelui si controversatului regizor. Ii zic: “pisi, asta-i ala care a facut Dancer in the Dark”, pisi zice: “A”, ca noi vazusem DITD si nu ne daduse pe spate, sau na, ne-a placut da’ nu pentru dramele personajelor si chestii, mai mult pentru ca era atat de frichii incat devenea comic cateodata. Si pisi care nu stiu cum sa zic, e cam ciudata cand vine vorba de filme ciudate, sa vezi ce-a facut, ne-am asezat la film si ei dupa 20 de minute cand ma prinsese si pe mine treaba “i s-a facut frica” si tot punea pauza de pipi, ca hai sa ne mutam dincolo, hai opreste-l si sa ne uitam la ceva mai vesel… si Antichrist e un film d-ala de atmosfera care nu te lasa prea mult sa te relaxezi si eu mai am nevoie de d-astea, da’ acum eram atacat din doo parti, nu puteam sa intru-n lumea aia frichii a lu’ von Trier din cauza disputelor casnice. Da’ pana la urma pisi, care stie destul de bine cum sa alterneze demonicul si angelicul din ea m-a lasat sa vad linistit Anticristu, care fie vorba-ntre noi e destul de tare, destul de tare indid.
A, si dup-aia m-a pus sa i-l povestesc si a zis ca i-a placut si ei.

vineri, 20 mai 2011

Dubla 3 (CCCXLII) Just Like Willie

Mă întrebam eu de ce ar juca Val Kilmer întrun low B filmat hand held în Irlanda despre un puşti nesuferit care-şi caută fratele urmărit de poliţie pentru o crimă pe care, de data asta, chiar a comis-o. De aia, că JLW e noua minune a lu Guy Ritchie. Şi după ce m-am dumirit m-a lovit altă întrebare. De ce i-ar alege Guy Ritchie pe Val Kilmer şi pe Tony Hawk(!?) să joace în filmul ăsta? Să zicem, Val joacă acceptabil şi de vreo doo ori se înfinge bine, chiar bine de tot în rol. Dar Tony Hawk? Tony Hawk e un skater, pentru numele lui Dumnezeu.

Puştiul joacă acceptabil, hand held-u nu-i chiar atât de deranjant şi povestea e aproape genială. Filmul e fie cel mai bun, fie aproape cel mai prost făcut de Guy (nu-l iert încă pentru ăla cu Madonna, care-i cel mai prost). M-a lăsat oarecum indecis şi de aia cred că o să-l mai văd o dată chiar acum. Dacă stau să mă gândesc, n-am mai revăzut un film imediat după ce s-a terminat de la Lock Stock încoace şi acolo tot Guy Ritchie era implicat.

joi, 19 mai 2011

Dubla 3 (CCCXLII) Jurassic Park trilogy


Jurassic Park este în primul rând o carte scrisă de Michael Crichton care-a mai scris, printre altele, Sfera, Al 13-lea războinic, Marele jaf al trenului, de-astea, ecranizabile, şi în al doilea rând prima carte cumpărată de mine prin finanţe proprii, în vara aia când am vândut vederi în Olimp. Trecând peste introducere, urmarea:

Jurassic Park e o chestie mişto sau a fost atunci când a apărut. Alan Grant e noul Indiana Jones al lui Spielberg, are pălărie, e Dr. Grant, e aventuros, morocănos, de-astea, dar dintrun motiv inexplicabil pentru mine cel puţin poartă basma roşie la gât. Fetiţa joacă neaşteptat de bine, puştiul joacă ca curu. Efecte bunicele, parcă au folosit mai mult efex şi mai puţini dinozauri mecanici ca în doi şi trei. Filmul e entertaining, de ce să nu, chiar dacă are doo ore.



The Lost World pare să fie făcut după romanul cu acelaşi nume pe care nu l-am citit, de ce să mint. Bineînţeles, e mai prost ca primul. Dr. Grant dispare, principal e unu care moare în Jurassic Park cartea dar nu moare în Jurassic Park filmul. Apare o anume Isla Sorna, geamăna Islei Nublar. Pentru necunoscători, e vorba de insule cu dinozauri. Fură scene din Jurassic Park cartea, chiar asta de la dublă, când e halit ăla de compies, sau scena de la început cu fetiţa muşcată de, coincidenţă, tot compies. Ca o paranteză fără relevanţă, compy e prescurtarea de la compsognathus, un dinozăurel carnivoro-insectivor.



Jurassic Park III ar fi o mare împuţiciune dacă n-ar avea nişte chestii pe care o să le zic. Împuţiciune ar fi pentru că nu moare mai nimeni important, mor unii care erau şi ei pe-acolo, secundari. Apoi că are foarte puţini actori, cam vreo 8 să fie în tot filmul. Apoi că velociraptorii ăia mai au puţin şi încep să scrie în cuneiformă.
Şi chestiile pe care ziceam că le zic, la un moment dat apare cadrul de mai jos, cu Arnold leading role în fake-ul King Lear după Şecspir.
Apoi mai tot filmul pare făcut la mişto, mai ales că nu-i regizat de Spielberg ci de unu care ori îl pupă în cur ori îl ia discret la mişto. Reapare Dr. Grant cu pălăria lui de Dr. Jones. O scenă e identică cu una din Indiana Jones, nu mai ştiu care dintre Indiene, un rănit întins pe o targă îi spune mândru lui Grant "I saved your hat, Dr. Grant" şi-i întinde nenorocita aia de pălărie. Parcă să fie din ăla cu ciuciunghezu şi copiii sclavi dar nu bag mâna-n foc.

Nu e doo ca ziua lu Paximio şi cadourile de la sora 13

Ca aici, se pare că am stârnit un trend propriu din a avea doar primele doo cărţi dintro serie. Odată cu primele doo Y: The Last Man (care în paranteză fie spus poate fi unul dintre cele mai tari comice pe care le-am citit vreodată, dacă nu chiar cel mai tare) Sora 13 trimite la pachet din Germania şi nişte seminţe de ceva, cică if you water them they will grow. Ceea ce am şi făcut.
Şi acum vă rog să vă imaginaţi următorul tablou: Axl traversând agale oraşul Mangalia, cu şapca lui de skater şi ochelarii de aviator, cu adidaşi Adidas în picioare şi îmbrăcat de la gât până-n glezne de la H&M, c-un sac de pământ de flori pe umăr, cu ghiveciul ăla la subbraţ şi-n ghiveci doo numere din Y:TLM, trăgând din când în când din DSE 901ul lui cu aromă de Kent.
Nu mă cheamă Willie şi n-aveam cu mine o Glorie semi-conştientă dar să dea dracu dacă n-arătam ca un horti-fucking-culturalist.

O Pesa (CXCVIII)

Am dat peste ceva destu de tare care se numeste Umberto.

Si la capitolu' Stiri: Madalina din Adjud si-a comentat propria fotografie. Viorel din Medias si-a apreciat propria stare. Corina din Fetesti e singura.

miercuri, 18 mai 2011

O Pesa (CXCVII)

David Bowie - Queen Bitch

Nu e doo ca Turismu' Alternativ

Poate te intrebi: Ce este turismul alternativ? Ei bine, turismul alternativ este exact ce ramane dupa ce excluzi toate felurile de turism conventional din turismu' total. Azi prezentam un pachet de 3 zile la Nenea Vali de la Cernavoda. Locatie: Cernavoda, mai in deal, 10-15 minute pana la Dunare, doar 5 minute pana la Canal daca esti intr-adevar alternativ. Pret: iei si tu de mancare si de baut, daca vrei tratament special poti sa pui la bataie si un pachet-doo de tigari. Transport asigurat cu Dacia 1310, iei tu benzina. Facilitati: curent electric, apa, canalizare.





marți, 17 mai 2011

Dubla 3 (CCCXLI) A Somewhat Gentle Man

Am vazut niste oameni pe strada, erau trişti, imbracati in negru si mergeau in liniste cu lumânari aprinse-n mâini, din cand in cand cate unu mai zicea ceva in şoapta si poate facea o poza cu iphonu, ca sa documenteze tristeţea colectivă pe vr-un blog sau feisbuc. Un aer solemn plutea pe la universitate.Ce s-a-ntamplat ? Au fost omorâţi nişte câini in Botosani. Sa mori tu ? Si d-asta ati ieşit voi in strada? Nici nu-i cunosteati, cum ii chema? Si aici intervine un paradox interesant, daca nu esti vegetarian si comiti d-astea esti un dobitoc ipocrit, pe de alta parte daca esti vegetarian esti deasemenea un dobitoc, un dobitoc cu imunitatea scazuta.
“Ba boule, cainii n-au nici o vina!”, si aici s-ar putea sa fiu de acord, vina e a alora care militeaza pentru drepturile lor! Chiar n-ati gasit nimic mai bun de militat about? Nu stiu, ceva de genu : copii orfani fara ajutor de la stat fugariti de haite de caini turbati prin Adjud.
Si pentru ca am scris asta la Dubla, am vazut un film destul de tare, norvegian, A Somewhat Gentle Man.

duminică, 15 mai 2011

Dubla 3 (CCCXL) Human Planet

P&Z prezintă HP, documentarul de duminică seara. Bine, nu l-am văzut duminică seara, l-am văzut mai demult, dar acum mi-am adus aminte de el. Ca la alte chestii excuizit, P&Z recomandă vizionarea fără prea multe amănunte, BBC nu dezamăgeşte.

sâmbătă, 14 mai 2011

O pesa (CXCVI)

Dedic această pesă bunilor şi bătrânilor băştinaşi din Santa Maria de Guadalupe de Extremadura.

marți, 10 mai 2011

Nu e doo ca The Fashion

Eu cateodata sant ca o femee, mă ataşez ca sandilău’ de chestii si nu renunţ la ele până nu le-am secat de viaţă. Aveti aici mai jos niste instantanee cu tricoul meu preferat, e de la GAP da’ eu il am de la unu’ dintre fostii prieneti ai Ioanei din sifonier, Ioana obisnuia sa fie foarte generoasa in acest fel. Pisi a vrut sa mi-l arunce de cateva ori da’ n-a lasat-o inima, pisi are o inima mare.
Guleru' la spate nu mai e ce-a fost:

Merg cu mainile pe langa corp ca Robocop.


Mai are si multe d-astea mici de la molii sau acid.

luni, 9 mai 2011

Dubla 3 (CCCXXXIX) Nil by Mouth

Britişoii au aruncat in noi cu chestii ca Hugh Grant da’ dup-aia ni l-au dat si pe Ray Winstone că nu-s baieti răi, decât poate daca ai vreo pretenţie la insulele lor din Atlantic. Si Ray asta daca primeste un rol calumea şterge toata ruşinea pe care o impraştie Hugh cu comediile lui romantice.
Nil by Mouth e un film foarte bun de Gary Oldman, Gary care e mai mult cunoscut pentru nenumaratele lui roluri negative de pe la holiud si nu numai, pe care le face bine, n-am ce zice, e destul de periculos (True Romance, Leon, The 5th Element). Nil by Mouth e singuru film pe care l-a facut G.O. si cum ziceam si de Tim Roth cu The War Zone (unde joaca tot Ray Winston), e pacat ca se-ntampla asta, regizori buni engleji care prefera sa fuga la holiud ca niste curve.
Ala e Plank din Lock, Stock, l-am recunoscut dupa voce.

Dubla 3 (CCCXXXVIII) TWIB&SLATC

Vrei sa vezi un film care nu face altceva decat sa glorifice tablele, jocu de table, ala de pe spatele tablei de sah cum ar veni? Esti pasionat de table si de cliseele din filmele despre perioada comunista in S-E Europei? Da? Bulgarii s-au gandit la tine si ti-au trantit un film, i-au dat si un nume de la gradinita asa, de parca-i primu film pe care-l fac si nu stiu unde sa se opreasca, esti gata? The World is Big and Salvation Lurks Around the Corner sau Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade in original. N-am crezut c-o sa folosesc vreodata cuvintele bulgar si film in aceeasi propozitie. Filmu e foarte bine cotat, de bulgari banuiesc.
In alta ordine de idei, de ce vrea toata lumea Basarabia si nu zice nimeni nimic de Cadrilater, au bun simt si stiu ca nu-l merita? Avem o parere asa de proasta despre noi incat sa credem ca meritam Basarabia?

Dubla 3 (CCCXXXVII) Schizopolis

Schizopolis e o comedie destul de tare. Schizopolis e dealtfel si destul de frichii. Deci daca vrei sa vezi o comedie frichii destul de tare, nu ezita sa te uiti la Schizopolis.
In alta ordine de idei, care-i treaba cu oamenii aia care au multi prieteni? Eu daca stau la o masa cu mai mult de 3 persoane nu mai inteleg nimic, cu cat sant mai multi oameni la masa la care beau cu atat ma imbat mai repede, am un mecanism de aparare care nu da gres niciodata in situatii d-astea, se numeste vodca cu bere. Sau care-i treaba cu aia care n-au nici un prieten da’ ar vrea aceasta(sa aibe adica) din tot sufletu? Ai vazut vreodata ceva mai trist si enervant in acelasi timp?
"A New Mexico woman was named Final Arbiter of Taste & Justice today, ending God's lengthy search for someone to straighten this country out. Eileen Harriet Palglace will have final say on every known subject, including who should be put to death, what clothes everyone should wear, what movies suck, and whether bald men who grow ponytails should still get laid"

duminică, 8 mai 2011

Casa si Masina (XVIII)

Dupa o indelungata pauza cauzata de chestii, Casa si Masina se intoarce. Vreau sa multumesc celor care au trimis meiluri insistente pentru reluarea seriei, fara voi acest blog n-ar exista. Defapt n-am primit nici un meil, nu stiu de ce am zis asta.



sâmbătă, 7 mai 2011

Dubla 3 (CCCXXXVI) Just Another Love Story

Ma-ntreb asa, daca printr-o minune a lu Dumnezeu Şecspir murea la 9 anisori, ca Dumnezeu mai face d-astea, mai exista azi telenovela? Nu stiu.
Just Another Love Story (Kærlighed på film) e o telenovela daneza de lung metraj (100 min), are pierderi de memorie, orbire partiala, adulter, bandaj facial complet, oameni in scaune cu rotile care defapt pot sa mearga, flacai care defapt nu erau morti, furturi de identitate si tot tacamu’. Ciudat e ca l-am vazut pana la sfarsit, chestia e ca prima jumate te pacaleste ca arata bine si dup-aia vine inertia si te duce de mana ca pe un dobitoc pana la sfarsit.

O pesa (CXCV)

Sa mai intrerupem dubla c-o pesa, si anume o pesa destul de tare.
Labi Siffre - I Don't Know What's Happened To The Kids Today

vineri, 6 mai 2011

Dubla 3 (CCCXXXV) The Brest Fortress


TBF sau Fortăreaţa Brest pentru cititorii noştrii nevorbitori de limbă engleză este un film rusesc în cel mai pur stil nicolaesciano-haliudian. Fură sau, ca să mă menţin în sfera artistico băşinoasă, plagiază destul de multişor din Saving Private Ryan, sunt câteva scene identice până la punctul în care cam sare şi te loveşte în ochi identitatea aia şi la punctul respectiv se schimbă, adică avem ca în SPR doi care se luptă cu cuţitul şi când ăla rău e exact în aceeaşi poziţie ca ăla rău din SPR şi dă să-l înjunghie pe ăla bunu iată că nu-l înjunghie, vine altu bun şi-l păleşte c-o linneman peste ceafă.
Dar măcar rusu care-a făcut filmul ăsta are, spre deosebire de ăla de-a făcut Triunghiul Morţii, bunul simţ să aibe un oarecare ochi al camerei, vizual e calumea, efectele-s bunicele şi nu exagerează mai deloc, scenele de luptă-s decente spre bune. Personajele-s cam şterse şi unele-s jucate de actori gen Vizante dar presupun că întrun film de genul ăsta nu prea ai ocazia să te ataşezi de careva. Cam multe scene de self sacrifice sau mai bine mor decât să cad prizonier şi copiii joacă cam ca amatorii dar se poate trece peste asta, sunt copii, ce dracu.
Ruşii-s cam idealizaţi, adică avem printre altele şi un ofiţer NKVD extrem de jovial şi bun la suflet, iar nemţii-s ăi mai ai dracu şi ăi mai urâţi din lume, un exemplu, când moare un rus i se citeşte pe faţă suferinţa şi dragostea de patrie şi regretul că n-a reuşit să trăiască cu 10 minute mai mult ca să mai înfingă baioneta în măcar încă 50 de nemţi, pe când când o mierleşte un neamţ se strâmbă urât de tot, se schimonoseşte, moare ca un câine, deci se vede clar care-i apărător drept al patriei şi care-i invadator porc nazist. Ca un by the way, uniformele nemţeşti din wwII îs cele mai calumea uniforme ever.
Că tot am nimerit în zona asta, filmul are un uşor dar evident aer propagandistic, ceea ce e destul de plăcut pentru mine, uite domle că la nu ştiu câţi ani de la acele vremuri încă se mai fac filme de genul ăsta, bravo ruşilor şi altora care se iau în serios. Şi închei cu un citat aproximativ din Nicolaescu, ce domle Saving Private Ryan?! Spielberg avea trei fraţi din care mor doi. Eu în Triunghiul Morţii am şapte fraţi şi mor toţi.

Până una alta ia uită-te şi tu la el, că vreau să ştiu dacă-s eu indulgent momentan sau I lost my touch. E cam lunguţ, vo doo ore.


Ca o paranteză fără legătură, Steve Carell a părăsit The Office, probabil ca să se concentreze mai mult asupra înfloritoarei lui cariere la haliud, jucând în capodopere gen Evan Almighty, Get Smart sau Dinner for Schmucks. Dacă stai să te gândeşti niţel e o alegere bună, adică şi-aşa ofisu se duce la vale, de ce să nu te duci şi tu la vale rău de tot da pe mai mulţi bani. Aşa că castu T O s-a înnoit cu un nou personaj interesant, nu, nu e vorba de Will Ferrell, e vorba de kokopellu ăla mic şi verde.