luni, 10 ianuarie 2011

Dubla 3 (CCLII) Coffy

Nu, nu este un blog despre pisici. Urmeaza un Text Nerecomandat Persoanelor Usor Ofensabile:
Eu ma mai uit dincandincand la exploituri, in parte pentru ca mai am nevoie de ceva diferit cateodata si-n parte pentru ca unele-s destul de comice in simplitatea lor… si cand zic simplu zic simplu ca Malciu, om de treaba da’ nu foarte ager… ceea ce na, e total inregula, adica-s o gramada de oameni destepti pe care nu pot sa-i suport.
Imi plac exploiturile pentru ca-s tampite, toate insista sa aibe un mesaj social, sexploiturile chipurile lupta pentru emanciparea femeilor, iti arata cat de puternice sant, da-n timp ce-s puternice sant in curu gol si se tavalesc in namol. Blaxploiturile cica-s despre puterea-mandria si emanciparea omului negru da-s’ pline de ciori care se-mpusca-ntre ele, cateodata se mai aduce vorba de asuprirea omului negru de catre ala alb da’ doar pentru vreo 30 de secunde dupa care urmeaza o dubla cu niste curve care se bat. Mesajul aproape intotdeauna ramane doar pe afis… si-n mare asta-i farmecul lor, sant scandaloase, pline de ţâţe, violenta, nu te solicita aproape deloc si daca ai putin noroc sant si foarte comice.
Coffy e un blaxploit-rampa de lansare pentru Pam Grier despre care am mai zis cate ceva cand am vorbit de Tarantino. Succesul ei banuiesc ca se datoreaza-n mare parte lui Major Boobage pentru ca dupa cate stim negreasele nu stau prea bine la capitolu’ balcoane si prin ’60-70 nu prea aparuse implantu’ deci intunecatele slabe cu tate imense banuiesc ca erau ceva extraordinar pe vremea aia. Mda, si desi par exploatate, super-exploit-starurile erau foarte bine tratate, aveau drepturi de autor asupra filmelor in care jucau, nu se puteau face sequeluri fara acordul lor, aveau procent din vanzari, etc…
Si acum intervine partea ciudata, Coffy nu e un film prost, actiunea se leaga, nu-s gauri in plot si se joaca decent, ceea ce-nseamna ca-i un exploit prost pentru mine, e prost pentru ca nu-i prost, get it? Coffy e un exploit foarte bun, ceea ce-l face un film normal mediocru, o poveste cu razbunari decenta.
E complicat cu exploiturile si cu filmele proaste in general, ce le face comice? Dracu stie, nu exista o reteta a filmului “prost-bun”, trebuie sa le-ncerci pe toate, depinde de ce te gadila pe tine ca individ... daca esti gadilabil, desigur.

E cam intinsa imaginea, imi pare rau.

Niciun comentariu: