luni, 31 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLXVIII) Enter the Void
duminică, 30 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLXVII) Chugyeogja (The Chaser)
sâmbătă, 29 ianuarie 2011
O pesa (CLXIX)
Dubla 3 (CCLXVI) Waterworld
Pot sa fac misto de Waterworld pana maine da’ nimic n-o sa zica mai multe decat: Gary Busey a refuzat sa joace rolu’ principal-negativ, Gary Busey...
Bun de duminica seara... că are si chestii calumea ca de exemplu ceva ce nu prea mai vezi in ziua de azi, palme dupa ceafa la copiii mici, d-alea sanatoase, de marinar, jap!
vineri, 28 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLXV) The Tourist - SPOILER
Dubla 3 (CCLXIV) After Hours
joi, 27 ianuarie 2011
O pesa (CLXVIII)
vineri, 21 ianuarie 2011
O pesa (CLXVII)
Dubla 3 (CCLXIII) Midnight Cowboy vs. Futurama
joi, 20 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLXII) Misery
Da’ una in special s-a lipit de mine, nu obsesiv ca pisi, mai lejer, uitam de ea, imi aminteam… dubla asta din Misery care indeplineste aproape toate conditiile, am vazut-o cand eram mic, e violenta, socanta si poate ma atinge si personal pentru ca m-am nascut cam handicapat la picioruse… dar sa nu intram in psihologie, psihologia-i de cacat.
miercuri, 19 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLXI) The Kids are All Right
marți, 18 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLX) Lake of Fire
duminică, 16 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLIX) Rosencrantz & Guildenstern Are Dead
R&GAD e unu’ dintre cele mai elaborate filme pe care le-am vazut vreodata, face o treaba foarte buna in a arata confuzia peronajelor astora care nu-s conturate destul, care ajung de colo-colo fara o detaliere a drumului, care au destinul prestabilit, etc… Bun.
Nu e doo ca recuzita de sefeuri
E si cum ma uitam eu aseara la The Twilight Zone, intr-unu dintre episoade, nu conteaza care, am vazut masina asta (machina daca vrei), care a aparut prima oara in Forbidden Planet care la randu’ ei a aparut la Dubla 3. Masina e putin tunata faţa de original, i-au pus scaune mai confortabile si un portbagaj se pare.
Cred ca era o nebunie in perioada aia cu recuzita de filme S.F., erau caracatiţe mecanice cu cariere mai lungi decat Marilyn Monroe, paianjeni care jucau in sute de filme, arme care erau pe rand si ale extraterestrilor si ale oamenilor… in mare parte pentru ca majoritatea sefeurilor din 50-60 erau low-budgeturi, veneau unii cu fonduri si faceau un film ca Forbidden Planet cu masini, roboti, arme si ozeneuri si dup-aia veneau toti saracii si le inchiriau de la studiou ca sa iasa mai ieftin. Primele doo poze-s din F.P.(1956) si celelante doo-s din T.T.Z.(1961)
sâmbătă, 15 ianuarie 2011
vineri, 14 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLVIII)
Mda, si filmele rusesti sant ca si cartile lor, adica lungi ale dracu’ de la doo ore-n sus lejer… da’ ca si la cartile lor aceasta nu deranjeaza. Bun.
joi, 13 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLVII) Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events
Asa, si dupa cum ziceam mai devreme, nu ma dau in vant dupa Jim, da’ Cout Olaf e unu’ dintre personajele mele preferate evar din cauza lui. Foarte bun.
miercuri, 12 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLVI) Train de Vie (1998)
Un sat de evrei cumpara un tren ca sa se auto-deporteze in Palestina. Bun.
Dubla 3 (CCLV) In Bruges
marți, 11 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLIV) Stone
Dubla 3 (CCLIII) Dirty Mary Crazy Larry
Mda, despre libertate si anti-sistem, desi cred ca mai mult sant anti-sistem pentru ca deobicei eroii principali mor la sfarsit… sau poate prefera sa moara decat sa fie prinsi si incatuşaţi, nu stiu si nici nu ma intereseaza pentru ca dupa cum am spus mesajele astea nu prea reies din filme, sau na, nu le vad eu.
Dirty Mary Crazy Larry e bunicel.
luni, 10 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLII) Coffy
Imi plac exploiturile pentru ca-s tampite, toate insista sa aibe un mesaj social, sexploiturile chipurile lupta pentru emanciparea femeilor, iti arata cat de puternice sant, da-n timp ce-s puternice sant in curu gol si se tavalesc in namol. Blaxploiturile cica-s despre puterea-mandria si emanciparea omului negru da-s’ pline de ciori care se-mpusca-ntre ele, cateodata se mai aduce vorba de asuprirea omului negru de catre ala alb da’ doar pentru vreo 30 de secunde dupa care urmeaza o dubla cu niste curve care se bat. Mesajul aproape intotdeauna ramane doar pe afis… si-n mare asta-i farmecul lor, sant scandaloase, pline de ţâţe, violenta, nu te solicita aproape deloc si daca ai putin noroc sant si foarte comice.
Coffy e un blaxploit-rampa de lansare pentru Pam Grier despre care am mai zis cate ceva cand am vorbit de Tarantino. Succesul ei banuiesc ca se datoreaza-n mare parte lui Major Boobage pentru ca dupa cate stim negreasele nu stau prea bine la capitolu’ balcoane si prin ’60-70 nu prea aparuse implantu’ deci intunecatele slabe cu tate imense banuiesc ca erau ceva extraordinar pe vremea aia. Mda, si desi par exploatate, super-exploit-starurile erau foarte bine tratate, aveau drepturi de autor asupra filmelor in care jucau, nu se puteau face sequeluri fara acordul lor, aveau procent din vanzari, etc…
Si acum intervine partea ciudata, Coffy nu e un film prost, actiunea se leaga, nu-s gauri in plot si se joaca decent, ceea ce-nseamna ca-i un exploit prost pentru mine, e prost pentru ca nu-i prost, get it? Coffy e un exploit foarte bun, ceea ce-l face un film normal mediocru, o poveste cu razbunari decenta.
E complicat cu exploiturile si cu filmele proaste in general, ce le face comice? Dracu stie, nu exista o reteta a filmului “prost-bun”, trebuie sa le-ncerci pe toate, depinde de ce te gadila pe tine ca individ... daca esti gadilabil, desigur.
duminică, 9 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCLI) Everybody's Fine
Righteous Kill cel putin e un spectacol macabru unde face echipa cu Pacino dand astfel nastere unui duo de politisti septuagenari sexi si viteji care tavalesc bunaciuni si evita prin nu stiu ce metode pensionarea… la fel si Everybody’s Fine, un film care s-a vrut european da’ n-a reusit sa fie asa pentru c-a fost facut in america de americani.
Pe parcursul filmului sentimentalismu se transforma-n sirop si eventual in melodrama, Robert se uita la copiii lui maturi si-i vede mici, cum erau ei odinioara, facandu-i cu mana sau alergand spre el intr-o muzica vesela si trista-n acelasi timp care-ti face palmele sa transpire. Sant atatea chestii in neregula cu E.F. ca nici nu stiu de care sa ma leg, spre sfarsit deja sant scene la care te uiti cu rusine, ca la emisiunile de divertisment romanesti.
E aproape trist sa vezi legende d-astea ca De Niro imbatranind si facandu-se de ras… si totusi filmele alea ale lui de prin 70-80 sant atat de bune incat dac-ar mai face inca 100 de ani de comedii proaste si filme siropoase, per total tot ar fi un actor extraordinar.
Daca esti tentat vreodata sa vezi un film pe subiectu’ asta, cu un hodorog care s-a prostituat ceva mai putin, poti sa te uiti cu incredere la About Schmidt.
sâmbătă, 8 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCL) Testament
In Testament are un rol micut si Kevin Costner, banuiesc ca-i primu’ lui rol in care a avut o replica, adica zice vreo 10-20 de cuvinte… poate e si o mica influenta in viata lui de regizor pentru ca Testament e un apocaliptic si respectiv post-apocaliptic… si cu totii stim, K.C. are o ciudata pasiune pentru acest gen.
Desi per-total e ok, sant foarte multe chestii in neregula cu filmu’, in special chestia aia 8zecista cu oameni care reactioneaza si se comporta cam nenatural si-n secundar copiii aia care vorbesc ca niste oameni mari… asta fiind o problema generala a cinematografiei, cred ca singurul film in care am vazut un copil credibil care se comporta si vorbeste cum am vazut eu ca se comporta si vorbesc copiii e The Fall (2006) si e jucat de o romanca, ciudat.
Dubla 3 (CCXLIX) The Tudors
Dubla 3 (CCXLVIII) Get Him to the Greek
vineri, 7 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCXLVII) Seraphim Falls
Dubla 3 (CCXLVI) The Quiet Earth
Dubla 3 (CCXLV) Lancelot du Lac
Dubla 3 (CCXLIV) Confessions of a Dangerous Mind
miercuri, 5 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCXLIII) Beautiful Girls
Beautiful Girls e o comedie foarte buna, genu’ ala de film care te face sa te simti bine asa, ca ai toata viata inainte, ca atata timp cat exista bunaciuni n-are ce sa mearga rau… sau poa’ sa mearga si rau da’ e ok. Si nu vorbesc de genu’ ala de comedie moderna gen Juno, unde toate personajele-s interesante gen Amélie si unde cand se-ntampla ceva delicat si diferit e pe fundal muzica d-aia gen Cocorosie.
"At first, after the breakup, you'll have these visions. Of you alone, 57,58, walking around, wearing a nightgown, your hair in a bun, maybe you're a librarian, heating up a can of soup for one, and worrying about the cobwebs that are growing in your womb."
Dubla 3 (CCXLII) Black Swan
Thriller cu balerine, pfff.
marți, 4 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCXLI) Kukushka (2002)
Prin septembrie '44 undeva-n Laponia, un rus acuzat de corespondenta anti-sovietica si un finlandez forţat intr-o misiune sinucigasa gasesc refugiu in casa unei laponeze.
luni, 3 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCXL) Arthur şi masa rotundă speşăl
Merlin e făcut de Hallmark. Să le dea Dumnezeu sănătate. Avem aicea, dragi amici, un film bun. Lung, căcălău, da bun. Trei ore de vrăjitori, zâne, grifoni, balauri, cavaleri, mese rotunde, săbii, arcuri şi săgeţi, cu efex acceptabil. Un Sam Neill foarte bun, o Helena Bonham Carter foarte bună, o Miranda Richardson foarte bună, un Rutger Hauer foarte bun şi o Isabella Rossellini bleagă ca o balegă.
Deci când ploo, n-ai cablu şi nici net, n-ai chef de sex, de băut, de citit, sau de un film solicitant, pune-te comod pe canapeluţă cu un ceiuţ de mentă în faţă, lasă-te pe o parte, aşa, leneş, şi dă-i play.
King Athur ar fi trebuit să se numească de fapt King Arthur duminică seara şi nu prea. Nu prea pentru că, deşi e un film de duminică seara, nu merită să pierzi o oră şi ceva ca să te uiţi la el, în ora aia şi ceva ai putea să croşetezi o scufiţă sau să cureţi porţelanurile de prin casă, asta în cazul în care eşti tâmpit şi mai ai încă porţelanuri în casă.
Mallory zice cum că Arthur ar fi fost normand, asta pentru că el era normand. Alţii zic că ar fi fost saxon, asta ca să se potrivească niţel cu istoria, alţii zic c-ar fi fost şi mai vechi, gal sau gael, ceva. Ăşti nu, Arthur era, şi anume, sarmat.
First Knight e niţeluş fashion statement, niţeluş vizual, şi cam atât. Deşi nu e, filmul pare făcut de Hallmark (imagine that), în sensul de recuzită, decoruri, scenariu şi rahat mâncat. Bunul şi bătrânul Sir Sean îl joacă pe bunul şi bătrânul Rege Arthur, şi-s amândoi atât de buni şi de bătrâni că ţi se face greaţă. Anglia aia medievală e raiul pe pământ dar nu raiul medieval al lui T.H. White, un rai al dracu de artificial, în care regele şi regina se plimbă prin cetate zâmbind ţăranilor, mângâind o capră, chestii de-astea, ăia răi nu prea omoară, când vin să omoare, să violeze şi să jefuiască nu omoară, nu violează şi nu jefuiesc, rănesc uşor, jignesc femeile şi dărâmă nişte tarabe cu zarzavaturi.
Excalibur e cam cea mai apropiată chestie de Mort Darthur a lui Mallory şi chiar numai pentru chestia asta ar trebui să fie ceva extraordinar. Dar nu numai. Dacă sari peste prostioarele evidente, cum ar fi pleaşca aia de fes metalic strălucitor al lui Merlin, eternul verde fosforescent egal ceva magic al filmelor din 80, jocul prost spre foarte prost al majorităţii, rămâne puţin, ai fi tentat să spui. Adică avem joc prost, recuzită stupidă, efecte proaste. Dar nu, Excalibur e much much more than that, cum ar spune cineva în engleză.
Excalibur are cele mai reuşite şi autentice armuri văzute de mine în vreun film. Are vizualul foarte bun. Are dark-ul ăla necesar, eterna ameninţare prezentă chiar şi-atunci când treburile-s înfloritoare. Are doo perechi de ţâţe (Igraine şi Guenevere) decente, în aceeaşi notă, pentru cititorii noştri de sexualitate deviantă, are şi-o pereche de oă, şi nu orice oă, oăle ălui mai cavaler dintre cavaleri, oăle lui Lancelot, văzute de la spate, întro scenă cel puţin dubioasă, adică Lancelot se luptă cu el însuşi, nu la figurat, adică chiar se tăvăleşte pe-acolo gol, arătându-şi oăle de la spate, luptându-se cu el însuşi îmbrăcat în armură, reuşind chiar să se înjunghie pe el însuşi, ăla golul şi cu oăle la vedere.
Mai e una, Excalibur mi-a arătat o chestie pe care nu mă aşteptam s-o văd într-un film din 81, adică cavaleri în armuri murdare de pământ şi sânge luptându-se în noroi, pe burniţă. Asta-i o imagine care mă urmărea de mult şi deduc de-aici c-am mai văzut o dată filmul, când eram mai mic.
duminică, 2 ianuarie 2011
Dubla 3 (CCXXXIX) L'instinct de mort
Oricat de anti-sistem si motivati social sau rebeli simpatici ii fac astia sa para in filme, eu stiu ca absolut toti au fost niste marlani-prosti dispusi oricand sa-mpuste-n mufa orice se uita ciudat in directia lor. In realitate nu exista anti-eroi pozitivi, nu exista criminali carismatici… e ditamai oximoronu, nu-i asa? Asa e.
Pentru mine, farmecul personajelor astea vine doar de la numaru’ de chestii pe care le fac intr-un interval destul de scurt de timp. De exemplu Jacques Mesrine s-a nascut, s-a dus la scoala, a fost exmatriculat, s-a casatorit la 18 ani, a divortat la 19, s-a dus la razboi la 20, s-a casatorit iar la 24, a fost arestat peste un an si eliberat peste 2, la 28 a fost arestat in Palma, la 29 isi deschide un restaurant in Canare si sparge o casa de moda in Paris, un magazin de bijuterii in Geneva si un hotel in Chamonix. La 32 fuge in Canada si de aici lucrurile-ncep s-o ia razna… rapeste cativa milionari, sparge mai multe banci in aceeasi zi, o arde gen Boni&Claid, spanzura femei batrane, evadeaza de cateva ori, ataca o puscarie de maxima siguranta si multe altele.
Mesrine e o bilogie-oarecum biografica, M.-Killer Instinct si M.-Public Enemy No.1, primu’ e bun si al doilea-i prost, lucru destul de nasol daca vrei sa vezi si a doa jumatate a vietii lui.
Dubla 3 (CCXXXVIII) Zardoz
S.C. a facut mai multa istorie cu replica "I don't think there is anything particularly wrong about hitting a woman ... If a woman is a bitch, or hysterical, or bloody-minded continually, then I'd do it." decat cu toate filmele lui de cacat jucate mediocru.
Dupa mine doar doo filme il salveaza… si-n mare parte pentru ca-s destul de bune incat nici Madona n-ar putea sa le strice: The Untouchables si The Name of the Rose.
Zardoz e genu’ ala de film care-i foarte prost in felul ala special care ar putea sa-l faca sa devina distractiv (as in entertaining) da’ nu reuseste sa faca nici macar asta, e rau, foarte foarte rau… adica are aproape doo ore si dupa primele 20-30 de minute deja nu te mai amuza chilotii lui.